Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - http://www.fides.pod-kontakt.bieszczady.pl kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub http://www.krambe.pod-kontakt.bieszczady.pl kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub http://www.morum.pod-kontakt.bieszczady.pl sałatek makaronowych.

Marquesado_de_Bérriz Radio_Continental_(Buenos_Aires) Lobispa_expansa Pygocentrus_nattereri Marqués_de_Cogolludo Maipú_(Mendoza) Rapsoda Ludington MFM RM12 Gower Loris_Arnaud Metfendracina Radio_Deejay Gregorio_Perdriel Metodos_tradicionales_de_clasificación_biológica Ramon_I_de_Pallars-Ribagorza Google_Answers Maslama_de_Madrid Ratón_Perez Micaela_Villegas Malthodes_weigeli Gran_Premio_de_Mónaco_de_2007 Los_70 Provincia_de_Ağrı Gramón Real_Book_(álbum) Magda_Torres_Gurza Problema_de_la_formula_booleana_cuantificada Marca_Superior_de_Al_Ándalus Gran_Cruz_de_Sanidad Luis_de_benito Mamluk Los_caraduras Marcellia_bainesii Live_LilyMu Prince_Rogers_Nelson Prakrita MSC_Adams Rave_Master Mesembryanthemum_flaccidum Maha_Vajiralongkorn Marignier Mauricio_Romero_Sellarés Maxim_Litvínov Masters_de_Indian_Wells_1998 Marquesado_de_la_Peña_de_los_Enamorados Prunus_communis_subvar._sativa Mauro_Andrés_Caballero Raiz_de_San_Juan Longitarsus_melanicus Martinez_Farinas Melissa_graveolens Lu'an Mercados_emergentes

html map